Hoe werken de Coldstream FTO+ Filters?

Inzicht in filtratie door keramiek en actieve koolstof

Het keramiek in de Coldstream FTO+ waterfilter wordt voornamelijk gebruikt om fijne deeltjes, bezinksel, bacteriën en parasieten te verwijderen. Het keramiek werkt als een fysieke barrière en houdt vaste verontreinigingen en micro-organismen tegen voordat het water de actieve koolstof bereikt. Dit helpt bij het beschermen en verlengen van de levensduur van de actieve koolstof door te voorkomen dat grotere deeltjes de actieve kool bereiken, wat zorgt voor de meest efficiënte en duurzame filtratie die mogelijk is.

Actieve koolstof elimineert kleinere verontreinigingen zoals chemicaliën en zware metalen of vermindert deze aanzienlijk, voornamelijk door de verzadiging van de poriën. Wanneer actieve koolstof water filtert adsorberen verontreinigingen zoals zware metalen, chemicaliën en organisch materiaal aan het poreuze oppervlak van de koolstof. Actieve koolstof verliest zijn effectiviteit na ongeveer zes maanden gebruik. Na verloop van tijd vullen de poriën van de koolstof zich en kunnen ze niet langer effectief nieuwe verontreinigingen adsorberen, waardoor de filtercapaciteit afneemt.

Adsorptie is een proces waarbij moleculen, ionen of atomen van een vloeistof (gas of vloeistof) zich hechten aan het oppervlak van een vaste stof. Dit fenomeen is te danken aan fysische of chemische krachten tussen de moleculen van de vloeistof en die van het vaste oppervlak. Hier volgen enkele belangrijke punten over adsorptie:

  • Poreus oppervlak

    Actieve koolstof heeft bijvoorbeeld een extreem poreus oppervlak dat een enorm oppervlak biedt voor adsorptie. De poriën en scheuren in actieve koolstof bieden plaatsen waar verontreinigingen zich kunnen vastzetten.

  • Adsorptie krachten

    Er zijn twee soorten adsorptie krachten: fysisorptie en chemisorptie. Bij fysisorptie is er sprake van van der Waals krachten, die relatief zwak en omkeerbaar zijn. Bij chemisorptie daarentegen zijn sterkere en vaak onomkeerbare chemische bindingen betrokken.

  • Adsorptie capaciteit

    Het vermogen van een materiaal om vervuilende stoffen te adsorberen hangt af van de grootte en de structuur van de poriën en van de chemische aard van het oppervlak. Hoe groter de specifieke oppervlakte van het materiaal, hoe hoger de adsorptie capaciteit.

  • Verzadiging

    Na verloop van tijd vullen de poriën van actieve koolstof zich met geadsorbeerde verontreinigingen. Als de poriën verzadigd zijn kan het materiaal geen nieuwe verontreinigingen meer adsorberen waardoor de doeltreffendheid vermindert.

  • Toepassingen

    Adsorptie wordt veel gebruikt in verschillende toepassingen zoals waterfilters, luchtzuiveraars, ontvochtigers en industriële gas- en vloeistofzuiveringsprocessen.

Hoe adsorptie werkt in het Coldstream FTO+waterfilter

Wanneer een waterfilter met actieve koolstof wordt gebruikt worden verontreinigende stoffen in het water zoals vluchtige organische stoffen (VOC's), pesticiden, herbiciden, zware metalen en chloroformen, aangetrokken door en vastgehecht aan het oppervlak van actieve koolstof. De poriën van de actieve koolstof vangen deze verontreinigingen op en laten schoon water door. Als de poriën echter verzadigd zijn, moet de filter worden vervangen om zijn doeltreffendheid te behouden.

Samengevat is adsorptie een cruciaal proces voor veel filtratiesystemen, waarbij een grote verscheidenheid aan verontreinigingen wordt gevangen en vastgehouden om vloeistoffen te zuiveren.

Heeft u nog vragen?